info@mladizamakedonija.mk

Добредојдовте на официјалната веб страна на Млади за Македонија

Бараме Македонија да побара заседание на Советот за безбедност на Обединетите нации, активација на членот 5 од повелбата на НАТО и влез во заедничката програма на распоредување на нуклеарно оружје!

Бугарската држава создава сериозен безбедносен проблем во Македонија преку мешањето на внатрешните работи на Македонија со формирање и финансирање на бугарски фашистисчки здруженија. Тие бугарски фашистисчки здруженија шират иредентистички идеи со барања за анексија на македонската територија и носат имиња на крвниците на македонскиот народ. Дполнително, Бугарските официјални претстваници често јавно објавуваат карти, па дури и видеа на кои Македонија е окупирана од Бугарија, со што официјално повикуваат на војна.


Изразување шокираност од финансирањето на бугарската држава на вашистички клубови именувани по крвници како Борис III и Ванчо Михајлов, кои здруженија и членови отворено изразуваат територијални претензии кон Македонија и повикуваат на окупација на територијата на Република Македонија. Здруженијата се пред се тајно финансирани од страна на Радев, кој има одвоено 6 цифрена бројка во евра за отворање на овие здруженија. Исттие здруженија се создадени од лица со неверојатно низок коефициент на интелигенција и дебели криминални досиеја, со друби зборови – од џганот и отпадокот. Јавно прашуваме дали дел од овие лица се уценувани да работат за бугарските служби поради нивно апсење за шверц на големо количество на наркотици? Јавно прашуваме дали дали дел од овие лица се уценувани да работат за бугарските служби преку компромитирачки интимни снимки со Бугарски?


Бугарската држава преку мешањето на внатрешните работи на Македонија со формирање и финансирање на бугарски фашистисчки здруженија создаде сериозен безбедносен проблем во Македонија. Со самото мешање во внатрешните работи на Република Македонија, Република Бугарија го прекрши членот 4 од повелбата на НАТО кој забранува мешање во внатрешните работи на другите земји-членки. Со создавањето на безбедносен проблем, Бугарија ДИРЕКТНО го прекршува член 5 од повелбата на НАТО и се создаваат правни основи за Република Македонија пфицијално да се обрати до НАТО и да побара воена интерненција.


Како одговор на бугарските непријателки акции, Млади за Македонија бара Владата на Република Македонија да се повика на член 5 од повелбата на НАТО и да побара итно заседание на Министрите за одбрана на НАТО државите по повод бугарскуте непријателски акции!!! Врз основа на бугарското директно кршење на членот 4 од повелбата на НАТО – The North Atlantic Treaty (1949) и бугарската модерна агресија, бараме владата официјално да се повика и да побара активирање на член 5 од повелбата на НАТО и да побара НАТО да интервенира во Бугарија за деназификација на Бугарија. Со НАТО агресија врз Бугарија ќе се осигура мир на Балканскиот полуостров, ќе се воведе вистинска и целосна демократија во Бугарија и ќе се ослободи и бугарскиот народ од заложништвото на бугарскиот фашизам. Исто така, бараме Министерството за Надворешно работи да побара итно заседание на Советот за безбедност на Обединетите нации се со цел да се заседава за бугарската софистицирана фашистичка агресија.

Потсетуваме дека врз основа на член 4 и член 5 од Повелбата на НАТО, Македонија има целосно право да побара воена интервенција врз Бугарија. Доколку НАТО одбие, тоа значително ќе го наруши принципот на НАТО за одбрана на членките и ќе создаде преседант кој има можност да создаде крај на самата алијанса. Во овој случај, НАТО ќе биде ставен пред свршен чин и ќе има само 2 опции на масата – воено да интервенира во Бугарија и да ја бомбардира Софија, или пак да ја исклучи или привремено да го замрзне членството на Бугарија во НАТО. И двете сценариа се во интерес на Македонија, преку кои Македонија ќе ја понижи и целосно уништи репутацијата на Бугарија, а Македонија за прв пат во поновата историја Македонија ќе излезе како регионална сила на Балканот. Условите за барање на активирање на членот 5 од повелбата на НАТО се исполнети, а Република Македонија има Casus belli против Република Бугарија!

Исто така, бараме Министерството за Надворешно работи да побара итно заседание на Советот за безбедност на Обединетите нации поради новонастанатата состојба, како и да побара САД, ЕУ, Русија, Кина и сите држави со кои имаме дипломатски односи да ја осудат бугарската фашистичка агресија.

Дополнително, деновиве сме сведоци на барањето на Полска за доставување на нуклеарно одужје преку влез во заедничката програма на НАТО за нуклеарно оружје. Предлагаме Владата на Репубика Македонија да се придружи на истото барање. Врз основа на сериозната безбедноста криза создадена од Бугарија, како и традиционалното непријателство и близината со Персија (Иран), предлагаме Владата на Репубика Македонија да се придружи на истото барање и официјално да побара влез на Република Македонија во заедничката програма за нуклеарно оружје. Со истото барање, Македонија ќе ги стави НАТО и САД во тесто и ќе го наруши кредибилитетот на САД доколку одбијат да ја вклучат Република Македонија во заедничката програма за нуклеарно оружје.

Сакме да бидеме кристално јасни, доколку САД одбие да ја вклучи Република Македонија во заедничката програма за нуклеарно оружје, Република Македонија го задрува правото и еден ден ќе биде приморана да пристапи кон стратешки сојуз со Руската Федерација, или друга нуклеарна сила, која може да ни го обезбеди нуклеарен арсенал за одбрана од Бугарија.

Сакаме да потсетиме дека САД и членките на НАТО и ЕУ остро ја осудија анексијата врз историските руски територии како Крим и Донбас (кои впрочем се анкетрирани со референдум), а во исто време ја подржуваат Бугарија во нејзините барања за анексија на македонска територија. Иронија е што САД и членките на НАТО и ЕУ постојано бараат права за малцинствата во Кина, а истата ЕУ милчи и немо гледа кога се прекршуваат основните човекови права на македонското малцинство во окупираните територии во Егејска и Пиринска Македонија, кои се под окупација на ЕУ и НАТО членките Грција и Бугарија.

На ред се нашите НАТО “сојузници”! Ајде да видиме дали само Украина им е битна поради русофобијата, или пак НАТО ќе се држи до основните принципи по кои е создаден!